Az arab bevándorló fiú esete a császárral

2018.02.18 00:58

Szíriai bevándorló volt a Bábolnai Arab Ménes legendás parancsnoka. Bábolna főnökei közül Fadlallah el Hedad Mihály története a legkülönösebb: vele született lószeretete 1857-ben hozta a távoli Szíriából Bábolnára, ahol új hazára lelt és később a ménes parancsnoka lett. Története egyszerre megható és vicces >>>

A mai O’BAJAN arabs fajta törzs ősét, O’BAJAN SENIOR törzsmént a múlt évszázad második felében importálták hazánkba. A gyönyörű telivér arabs mén meg is érkezett a bábolnai állami ménesbe, vérnemesítő hivatásának betöltésére. Igen ám, de a lóval egy barna bőrű fiúcska is érkezett. Nem akart megválni kedvenc lovától, ezért elszökött otthonról és a lóval együtt hajóra szállt. Elhagyta hazáját, családját, hogy imádott lovával maradhasson, melyet kiscsikó korától nevelt, s melynek hátán oly boldogan száguldozta be a sivatagi pusztákat. Fadlallah el Hedad volt a fiúcska neve. Bábolnán csakhamar mindenki nagyon megszerette. A lovászfiúk szép, paszomántos, magyaros egyenruháját viselte, sőt mi több, kardot is felköthetett, pedig a lovászfiúk polgári alkalmazottak voltak, fegyvert csak a katonaállományú méneskari honvédek viselhettek.
Egyszer csak nagy napra virradt a bábolnai ménesbirtok. I. Ferenc József látogatott a ménesbe és egyúttal szemlét is tartott a birtokon. Előírás volt ilyen esetekben, hogy , a lovászfiúk is felsorakoztak a szemléhez.
Az uralkodó szigorúan végigvonult a sorok előtt, és egyszer csak megállt az egyik kis lovászfiúnál.
- Miért visel ez a lovászfiú kardot? - kérdezte számonkérő hangon.
A kérdés jogos volt, mert a kis Fadlallah oldalán ott büszkélkedett, a szabályok ellenére, felcsatolt kard. A következő pillanat több volt, mint drámai. Mindenkiben elhűlt a vér, mert a kisfiú rácsapott teljes erejével az ő kardja után nyúló hatalmas uralkodónak, I. Ferenc Józsefnek, Ausztria császárának, Magyarország apostoli királyának legfenségesebb kezére. Mert ugyebár egy arab harcos fegyveréhez ne nyúljon senki!
Az eredmény nem maradt el, a király ezúttal nagylelkű volt. Elrendelte, hogy a fiút katonaiskolában kell nevelni, államköltségen. Arab neve mellé pedig a keresztségben a Mihály név került, így lett Fedlallah el Hedad Mihály.

A fiúból méneskari tiszt, majd a Bábolnai Állami Ménes parancsnoka, mindenki által tisztelt és elismert lótenyésztési szaktekintély lett.
Forrás: www.lovaskalendarium.com
Fadlallah el Hedad Mihály életrajza, tevékenysége a lovas kalendárium honlapján készülő és folyamatosan bővülő lovas lexikonban itt található: https://www.lovaskalendarium.com/…/fadlallah-el-hedad-mihaly/

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.

LAPU Bt.
8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.

Telefon: +36 30 939 6632

Keresés

A Csokoládé c. filmben és a Charlie és a csokigyár című moziban is édes szerepet játszott Johnny Depp. S bár ebből még nem következik, hogy betegesen szereti a csokit, azért megeshet a következő orvosi eset:
Úgy belepi a csoki Deppet,
Hogy felír neki a doki cseppet.

Hollywood fenegyereke mesél vicceseket önmagáról és a családjáról a Vicces celebek oldalon, közvetlenül pedig itt: >>>>>>>>>>>>>

EBGONDOLAT: - Mit nézel olyan nagyon!? Hát persze, hogy hasonlítunk, hiszen ő az én klónom! Vagyis: a Clooney-m...! Gyere ide, itt találkozhatsz sok más vicces társammal is >>>

 

- Mi az, ha sok FILA táska van együtt?
- MafFILA.

Még több FILA vicc >>>

Vajon mi lehet a lóbarátok kedvenc vicce? Itt aztán biztosan megtalálod >>>

© 2013 Minden jog fenntartva.

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.