Mark Twain, a vadnyugati bölcs

2013.11.22 23:57

Ha azt mondom, Tom Sawyer vagy Huckleberry Finn, biztosan rávágod: Mark Twain. Az amerikai író nem csak világhírű regényeiről ismert, hanem szellemes mondásairől, humoros bölcseleteiről is. Itt most éppen ezekre emlékezünk, belőlük idézünk az alábbi összeállításban. Előtte azonban egy rövidke bemutatás is illendő volna.

Mark Twain (1835-1910) a vadnyugati humoros irodalomből nőtt ki és vált a legnépszerűbb amerikai íróvá. De kezdjük csak az elején: Samuel Langhorne Clemens néven látta meg a napvilágot. És hogyan lett Mark és Twain? Ez is vicces történet, s ezt is érdemes az elején kezdeni.

Missouri állam Florida nevű városkájában született, s gyermekéveit a Mississippi mellett fekvő Hannibál nevű kisvárosban töltötte, körülbelül ugyanolyan derűsen és csínytevő módon, mint hősei, Tom Sawyer és Huckleberry Finn. Tizenkét éves volt, amikor kimaradt az iskolából, s betűszedéssel és más nyomdai munkával, később újságírással kereste kenyerét. Huszonegy éves korában hajókalauznak állt a Mississippin. Ez a nehéz és felelősségteljes mesterség azt kívánta tőle, hogy nappal és éjjel biztonságosan végig tudja kalauzolni a rábízott hajót a folyam másfél ezer kilométeres szakaszán. Négy évig működött e munkakörben, s életének ebből a korszakából kölcsönözte írói álnevét: a mark twain kifejezés a mérőónnal dolgozó matróznak, a hajókalauz segédjének mélységjelző kiáltása, ami szó szerint „második jelzést" jelent. Hallatlanul népszerű író volt, s nem csupán könyveinek és cikkeinek köszönhetően: nagy sikerű humoros felolvasásai rendkívül népszerűek voltak országszerte. Híre és népszerűsége Európára is átterjedt, különösen Angliában fogadták nagy szeretettel.

Mark Twain ünnepelt hírességként halt meg. Életműve sok amerikai íróra hatással volt. Hemingway mondta róla: "Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből … Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót."

Nemcsak az alábbi idézetekkel emlékezünk Mark Twain szellemességére, hanem a vicces anekdoták között is megjelenik a nagy amarikai író alakja a Humoros írások oldalon.

 

Idézetek gyűjteménye:

 

- Add meg minden napnak az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen!
 
- Óvakodj az orvosi könyvektől, belehalhatsz egy nyomdahibába.
 
- A macska, ha egyszer ráült a forró kályhalapra, soha többé nem fog forró kályhalapra ülni. De hideg kályhalapra sem.
 
- Egy olyan ember, aki nem olvas jó könyveket, semmivel sem különb, mint aki nem tudja elolvasni őket.

- Az ember sok mindent hajlandó csinálni, hogy szeressék, de bármit hajlandó megtenni, hogy irigyeljék.
 
- Sose halaszd holnapra, amit holnapután is megtehetsz.
 
- A halálomról szóló híresztelések nagymértékben túlzottak.
 
- A szellemes visszavágás olyasvalami, ami huszonnégy órával később jut az ember eszébe.
 
- Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint valaki másnak a jó példája.

- A legjobb módszer önmagunk felvidítására, ha felvidítunk valaki mást.
 
- Az életet igazán csak akkor élvezhetjük, ha van, akivel ezt az élvezetet megoszthatjuk.
 
- Az igazság a legértékesebb kincsünk, úgyhogy takarékoskodni kell vele.”

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.

LAPU Bt.
8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.

Telefon: +36 30 939 6632

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.