Vicces fórum

Dátum 2014.01.12
Feladó Bayer Antal
Tárgy Re:Re:Pif

Tiszelt kiadó!

A Pif, Herkules és egyéb francia képsorok annak idején a Pajtás és a Vaillant szerkesztőségei között létrejött (tudtommal csak szóbeli) megállapodás alapján jelenhettek meg. Ezt a megállapodást a Pajtást megjelentető Ifjúsági Lapkiadó Vállalat kiterjesztette más, általa kiadott lapokra, így a Kockásra és a Hahotára is.

A megállapodás legkésőbb az ILV 1993-as megszűnéséig lehetett érvényben, és értelemszerűen nem terjedhet ki más magyar kiadókra. Mi több, 1993-ben leállt a Pif Gadget is, és az egyes képregények kiadási joga automatikusan visszaszállt az alkotókra.

A képregények szerzőinek a nagy része ma is él, de az biztos, hogy egyikük halála óta sem telt még el 70 év, tehát egyiküknél sem telt el a jogdíjkötelesség ideje, és nem is elárvult művekről van szó.

Pár évvel ezelőtt egy kiadótárs felkérésére próbáltam utánajárni a jogoknak. Sajnos, csak részeredményekre jutottam, így annyit megtudtam, hogy maga Pif immár megint a L'Humanité kiadócsoport tulajdonában áll, míg például Pifou (Pifu) szerzőjének, Roger Mas-nak a családjáé.

Az ugyancsak a Vaillant-ban és Pifben megjelent "realista" képregények közül kettőt, a Reménység úttörőit és a Teddy Tedet én adom ki magyarul, írójuknak, Roger Lécureux-nek a fiával kötött szerződés alapján.

Amennyiben kapok rá felkérést vagy megbízást, szívesen segítek felkutatni a jogtulajdonosokat engedélyeztetés céljából.

Azt pedig nagy örömmel olvasom, hogy a kiadó tervei között szerepel magyar alkotók foglalkoztatása. Ebben különösen szívesen segítek, mivel sokukat személyesen ismerem, és tudom, hogy nagyon szeretnének megjelenési lehetőséghez jutni.

Üdvözlettel,

Bayer Antal, a Magyar Képregény Szövetség volt elnöke, a Nero Blanco Comix kiadó vezetője.

 

Elérhetőség

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.

lapu.bt@chello.hu

LAPU Bt.
8000 Székesfehérvár
Palotai út 122.

Mobil: 06-30-9396-632
Telefon és fax: 06-22-345-522

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.

LAPU Lap- és Könyvkiadó Bt.